Anledningar att ta bort tatuering
Trots att tatueringar är tänkta att stanna för livet är det inte alltid så att man vill det. Det finns flera anledningar varför man ångrar sin tatuering.
Då det är lätt nuförtiden att skaffa en tatuering sker processen också mycket snabbare. Man behöver inte längre tänka efter noga och då sker lättvindiga beslut. Tatueringen kan ha varit en solklar idé för stunden, kanske även en tid framöver, men sedan börjar den mer och mer falla ur smaken.
Eller så skaffade du dig en tatuering när du var yngre som var cool och passande då, men i äldre ålder känns den barnslig eller helt enkelt inte dig. Tiderna förändras, och ens smak för tio år sedan behöver inte vara din smak nu.
Förberedelse
Hur ska man då tänka innan man får laserbehandlingen? Det är bra att vara medveten om vilka förväntningar man ska ha. Eftersom det är kroppen som bryter ned tatueringens bläck kommer reaktionen och effekten variera från person till person. Hälsa och livsstil påverkar hur snabbt tatueringen bleknar och tatueringens färg, position, bläck och djup påverkar hur effektiv laserbehandlingen kommer vara.
Antal behandlingar som behövs varierar också på dessa faktorer då en svart tatuering normalt sätt tar mellan 6-12 behandlingar. Ett exakt antal kan däremot inte utlovas. Det krävs även en viloperiod mellan varje behandling för kroppen att återhämta sig och enskilt byta ned bläcket. Det är viktigt för att tatueringen ska blekna ordentligt. Det tar ungefär 6-8 veckor mellan behadlingarna. Kostanden beror på tatueringens storlek och svårighet att behandla.
Andra saker som är viktigt att ha i åtanke är hur man ska ta hand om kroppen inför och under laserbehandlingen:
Att undvika sol är nödvändigt då hudtonen behöver vara så lik din naturliga hudton som möjligt. När huden utsätts för sol så ökar melanin i den, vilket leder till solbränna och försvagar huden. Detta försvårar laserbehandlingen.
Ditt levnadssätt är också bra att tänka på då det påverkar immunsystemet och därmed nedbrytningen av tatueringens bläck. Därför är det rekommenderat att äta nyttigare och dricka mer. Rökning och alkohol, mm. gör även så att behandlingen tar längre tid då kroppen måste bryta ned giftet i kroppen och kan inte fokusera på tatueringen.
Då området där tatueringen sitter kommer bli ömt efter behandlingen är det passande att klä sig slappt så att inget tyg stramar åt huden.
Om man vill raka området innan behandlingen är det bäst att göra det någon dag innan då det gör huden känslig. Hår kommer annars att brännas under lasern.
Smärtan som man känner av lasern är mycket individuellt och beror på ens smärttålighet, vilket gör det svårt att säga. För att minska smärtan kyls huden ned och efter behandlingen kan man även använda en avdomnande salva.
Processen av laserborttagning
Efter att ha gått igenom vad man behöver tänka på angående behandlingen och hur man ska förbereda sig så är det även bra att ha en bild av hur behandlingarna kommer att bli.
Vid första behandlingen sker rådgivning med läkare då man går igenom hur behandlingen kommer att ske efter ens tatuering. Det är också då man ser störst skillnad på blekningen av tatueringen. Dock beror det på hur mycket bläck i huden som använts till tatueringen för hur mycket den kommer att blekna.
Den andra behandlingen kontrollerar effekten av den första behandlingen. Då kommer man veta mer om vad som kommer att hända, hur man ska använda eftervårt och vilken smärta man kan förvänta sig.
Efter den tredje behandlingen ser man oftast stora resultat. För vissa tatueringar som är mindre och lättare att ta bort behövs det bara en till behandling för att ta bort den.
Det är dock viktigt att veta att resultatet syns några veckor efter behandlingen. Som sagt är det inte lasern som tar bort bläcket, utan den löser endast upp det.
Varför tatueringen inte bleknar
Det kan hända att tatueringen inte bleknar trots behandlingen. Då beror det mest sannolikt på ett antal faktorer som hindrar processen.
Otillräcklig eftervår kan till exempel irritera området och störa nedbrytningen av tatueringens bläck. Det är därför viktigt att kyla ned området och hålla det torrt och rent. Då kan huden läka i lugn och ro utan att behöva fokusera på annat än bläcket. Också är det bra att tänka på att låta eventuella blåsor vara då huden läker under dem och undvika att utsätta området för sol som kan förvärra detta.
Om behandlingarna sker för ofta med för lite mellanrum hinner inte kroppen bryta ned bläcket. Eftersom det inte är lasern som gör arbetet är det inte behandlingarna som tar bort bläcket. Laser splittrar endast bläckpartiklarna i huden och tatueringen bleknar inte snabbare ju mer eller ju oftare behandlingar det är.
Beroende på placeringen av tatueringen tar det även längre tid för den att blekna. Exempelvis händer, fötter, handleder, fotvrister osv. som har svagare blodcirkulation tar längre tid. Det är för att blodet för bort bläcket i kroppen för att göra sig av med det och då tar det givetvis kortare tid närmare hjärtat där blodet flyter på och längre tid ju längre bort från hjärtat man kommer.
Det finns olika typer av bläck som påverkar huden olika. För att nämna ett par stycken så har vi vegetabilisk bläck utan animaliska ämnen, det är organiskt och framkallar sällan allergiska reaktioner, men färgerna är inte lika intensiva som andra typer av bläck och bleknar snabbare då kroppen tål det bättre. Syntetisk bläck innehåller metaller som bly, kvicksilver, nickel, zink beroende på vilken färg man använder och ger ofta allergiska reaktioner på grund av detta. Däremot har den klara och starka färger. Sedan har vi också vitt bläck eller vitt pigment. Vitt är blandas lätt med andra färger och samlas lätt och blir ljusstyrkan blir därav svagare.
Tjockleken och djupet av bläcket har också en påverkan. Ju djupare bläcket sitter i huden, desto mer bläck har använts som leder till mer jobb för att få bort det. Cover ups, till exempel, har mer bläck på grund av den äldre tatueringen under. Större tatueringar som täcker ryggen, armarna och/eller bröstet tar naturligtvis längre tid också.
Våglängden på lasern ställs in efter tatueringens färg. Om tatueringen är exempelvis röd, ställs lasern in på grön. Det här beror på att den röda färgen absorberar grön färg och reflekterar röd färg. Grön färg absorberar blått, gult och rött. Gult absorberar blått och violett. När bläcket absorberar färgen från lasern så splittras den. För att förklara varför det är så återgår vi till färgspektrumet. Färgerna börjar från violett och slutar i rött. Mörkare färger absorberar bättre än ljusare färger, alltså är svart som absorberar alla färger, den enklaste att ta bort. Vit, som är motsatsen till svart och den ljusaste färgen, är därför svårast för att den reflekterar färgerna. Lasern innehåller alla färger och effekten blir starkare ju fler färger som reflekteras och kan brytas ned. Tatueringar med en färg, gärna svart, går därför mycket lättare att brytna ned jämfört med merfärgade tatueringar. För att fullt ut förstå hur laserborttagning fungerar kan det vara bra att veta vad en laser är. För att göra det måste vi gå tillbaka till fysiklektionerna i skolan. En laser är en apparat som alstrar en våglängd av ljus från färgspektrumet. Varje sak utger och reflekterar en synlig del av ljus som består av färger, men tack vare att endast vissa av färgerna utges så ser vi saken endast i de färgerna. Anledningen varför jag berättar det här är för att lasern använder sig av färger i ljuset den avger.
ålder på tatuering – nyare tatueringar tar längre tid då kroppen precis har börjat att bryta ned bläcket
appliceringen av tatueringen – ordentliga tatueringar har bläcket djupare i huden, utan maskin är grundare, för djupt leder till ärr
hälsa – ålder, tillstånd, matvanor, träning, påverkar circulationen
Bieffekter?
Det som många är rädda för är potentiella bieffekter av behandlingen, vilket är självfallet att alla borde vara och viktigt att ta reda på innan man gör något. Lyckligtvis gör laserborttagning av tatueringar inget permanent förutom att ta bort själva tatueringen. Däremot finns det alltid bieffekter. Det finns en liten chans för ärr, men det är mer vanligt att det var själva tatueringen som orsakade ärret istället för lasern. Det är också möjligt att lasern inte lyckas få bort hela tatueringen utan spår av färger blir kvar som kroppen kommer bryta ned med tiden. Högst ovanligt är hyperpigmentering där huden kan bli ljusare eller mörkare än resten av kroppen. Precis efter behandlingen kan huden vara röd ett tag, den kan blöda lite och vara känslig för solen. Alla bieffekter är dock temporära och försvinner. För att motarbeta dessa kan man själv följa skötselråd, kyla ned området på huden och använda eftervårdskräm.
- blåsor – betyder att läkningen går bra