Alla har vi någon gång gjort något förhastat; impulsen av att skaffa en tatuering kändes bra i stunden, men i efterhand förbarmar vi oss sedan över varför vi inte hade tänkt igenom det hela lite mer. Att skaffa en tatuering är en impuls många har, särskilt i dagens samhälle då alla verkar ha en tatuering att visa upp. Det är coolt att ha en tatuering tills det inte längre är det. Så vilken tur vi har att tatueringar inte behöver vara permanenta! 

För att förstå hur tatueringsborttagning fungerar måste du först veta hur tatuering fungerar

 

 

De flesta vet hur man får en tatuering: nålar doppas i färg som sedan ristas in i huden. Efter lite smärta och lite blod är målningen klar. Men vad händer egentligen i kroppen?

 

 

Processen av att få en tatuering är enkel. Huden har tre lager, underhuden, läderhuden och överhuden. Underhuden består av fettceller, läderhuden av hårrötter, blodkärl, mm. och överhuden av förhårdade celler. Vid tatueringen förs bläcket in i läderhuden och där arbetar kroppens immunförsvar, lymfsystemet och de vita blodkropparna, med att föra bort bläcket i blodkärlen. För att se till att bläcket stannar kvar så behövs flera lager av bläck. Bläcket bryts upp i partiklar av immunförsvaret och de mindre bläckpartiklarna i blodet förs bort. Däremot  lyckas immunförsvaret inte bryta upp allt bläck, utan större bläckpartiklar stannar kvar och det är de som formar själva tatueringen. Tatueringen blir permanent då huden börjar läka runt de stora bläckpartiklarna, men immunförsvaret fortsätter hela tiden med att försöka bryta isär bläcket. 

 

 

Det laserborttagingen av tatueringen gör är att hjälpa immunförsvaret med att bryta ned bläcket i huden. Det börjar med att lasern pekas mot bläcket som absorberar energin, vilket leder till att bläcket bryts upp i flera partiklar. Ungefär såsom immunförsvaret gör, men med en utanstående hjälpmedel. Värmen från laserns energin riktas mot halva bläckpartikeln och gör så att den blir varm och växer sig större samtidigt som den andra halvan av partikeln fortfarande är kall. Föreningen av värmen och kylan leder till att partikeln splittras till mindre partiklar. De fångas i sin tur upp av de vita blodkropparna i blodflödet som sedan för dem till kroppens lever som bryter ned dem ytterligare tillsammans med annat skräp kroppen har. Värmen av lasern är tusentals grader varm och därför riktas den endast en kort stund mot tatueringen, så varje behandling varar därför inte länge, men kräver istället flera omgångar med veckor emellan dem. Med varje omgång av laserborttagningen löser man upp mer och mer bläck som kroppen får föra ut. Tatueringar är därför inte så permanenta som folk säger. Kroppen behöver tid till att ta bort den, men alla upplever att tatueringen bleknar med tiden och med rätt hjälp kan kroppen förkorta den tiden.

 

 

 

 

För att gå in i djupare detalj hur lasern fungerar kan det vara bra att veta vad en laser är. Av den anledningen går vi tillbaka till fysiklektionerna i skolan. En laser är en apparat som avger en våglängd av ljus. Ljuset som vi ser dagligen är våglängder, det vill säga, alla saker utger och reflekterar en synlig del av ljus. Det här ljuset består av färger, men tack vare att endast vissa av färgerna utges så ser vi saker endast i någon av regnbågens färger. Exempelvis ser vi trä som brunt och gräs som grönt. Anledningen varför det här är viktigt att förstå är för att lasern ställs in på en våglängd anpassat efter tatueringens färg. Bläcket absorberar laserns ljus och bildar värme, sedan sker processen som jag nämnde tidigare. Om tatueringen är exempelvis röd, ställs lasern in på grön. Det här beror på att den röda färgen absorberar grön färg och reflekterar rött. Grön färg absorberar blått, gult och rött. Gult absorberar blått och violett. 

 

Vad påverkar behandlingen?

I de flesta fall kräver borttagningen av tatueringen 10-12 behandlingar, men allt beror på faktorer som avgör hur effektiv behandlingen blir. De är bland annat hudfärg och hudtyp, placering av tatueringen, ålder på tatueringen, djup av bläcket, hälsa och ålder.

Först och främst, vilken hudfärg och hudtyp du har spelar en roll vid hur snabbt tatueringen bryts ned. Olika hudtyper reagerar annorlunda när de kommer i kontakt med lasern. Till exempel bränns väldigt ljus hy lättare medan mörk hy nästan aldrig bränns. Huden har samma reaktion mot lasern som den har mot solen. Olika bläckfärger och hudfärger reflekterar våglängder av ljus på ett annorlunda sätt än de andra. Om fel våglängd skulle väljas kan det ha en bieffekt på huden och borttagningen av tatuering blir inte lika effektiv som om rätt våglängd skulle väljas. Tatueringar på mörkare hud visar sig vara svårare att ta bort då mörkare hudfärger har mer melanin i sig, vilket absorberar värme och lasern kan därför inte fokusera den på bläcket. Hudtyper med mer pigment är också svårare då lasern kan skada huden. Svart bläck är däremot möjligt att ta bort på alla hudfärger.

Sedan påverkar även var din tatuering sitter på kroppen hur snabbt behandlingen går. Eftersom blodflödet som bryter ned och för bort bläcket är större ju närmare hjärtat tatueringen är, tar behandlingen mindre tid om tatueringen sitter nära hjärtat. Tatueringar som sitter längre bort, till exempel fötter och händer, tar därför längre tid. 

Som sagt så arbetar immunförsvaret med att föra bort bläcket ur kroppen hela tiden. Det betyder att från tidpunkten du tatuerar in den tills nu så arbetar din kropp ständigt och löser upp bläcket. Alltså går det även snabbare att behandla äldre tatuering där kroppen redan gjort en stor del av arbetet än nyare som kroppen precis har börjat att bryta ned.

Dessutom har placering av bläcket i huden en påverkan. Ju djupare bläcket sitter, desto mer bläck är det som behöver lösas upp. Cover ups som ligger på en gammal tatuering har exempelvis dubbelt så mycket bläck än vanliga tatueringar. Även tatueringar som blivit förnyade eftersom bläcket fyllts på.

Hur väl du tar hand om din kropp har också en aktiv roll. Exempelvis rökning försämrar kroppens immunförsvar och gör att upplösningen av tatuering tar längre tid än normalt. Genom att utsätta huden för solen blir det området även svagare. Alla faktorer som påverkar ditt immunsystem kan räknas in här. En god hälsa leder helt enkelt till en snabbare process.

Sist men inte minst påverkar din ålder effektiviteten av behandlingen. Äldre har svagare metabolism och kroppen arbetar inte lika snabbt som den gjorde när den var yngre och starkare. Ju äldre du är, ju längre tid kommer det att ta för bläcket att lösas upp.

Alla dessa faktorer beror just på att det är din egen kropp som sköter arbetet. Eftersom bläcken från tatueringen ses som ett hot, såsom bakterier och virus gör, så är det kroppens prioritet att utrota det. Mycket av det som jag räknade upp påverkar det mesta som immunförsvaret arbetar mot och inte bara tatueringen, exempelvis förkylningar och infektioner. Vi tar medicin för att påskynda processen och hjälpa kroppen att driva bort bakterierna precis såsom laserborttagningen hjälper kroppens borttagning av tatueringens bläck.

Hur ont gör behandlingen?

Som uttrycket “No pain, no gain” går så är laserborttagningen inte fri från smärta. Den kan vara densamma som den från att få själva tatueringen, men i vissa fall kan borttagningen även vara smärtsammare. 

Det är inte så konstigt med tanke på att laserns värme behöver vara tusentals grader för att bryta ned bläckpartiklarna. Dessutom fokuseras den här värmen på en punkt. Energin från lasern imploderar till en våg som skickas ut över skinnet. Lyckligtvis tar inte laserborttagningen lika lång tid som att få tatueringen, utan lasern riktas mot huden i endast några sekunder. Alltså, trots att borttagningen kan göra mer ont, så kan smärtan samtidigt vara bättre än när du först fick tatueringen.

Andra metoder att ta bort tatueringar

Laserborttagningen är inte det enda sättet du kan välja när du vill ta bort din tatuering, utan det finns andra metoder är bland annat saltlösning, hudslipning, krämer och bortskärning som alla har varierande tidslängder, smärta och risker. 

Saltlösning bleker tatueringar och sker genom att saltlösningingen sprutas in i läderhuden och tunnar ut bläcket. Sedan förs bläckpartiklarna till överhuden där de bryts upp. Nackdelen med den här behandlingen är dock att riskeen att det inte fungerar är stor. Behandlingen tar även längre tid än laserborttagning och huden skadas under processen när bläcket förs till det över lagret, vilket kan resultera i ärr efteråt.

Hudslipning, eller dermabrasion som det också kallas, är precis som det låter, en slipning av huden. Det övre hudlagret slipas ned och sedan bryts bläcket ned. Efteråt låter man huden läka. Biverkningar som kan orsakas är blödning, infektion och hyperpigmentering. 

Vissa krämer används för att bleka tatueringen. Krämen tränger sig in i läderhuden där den hjälper till att lösa upp bläckpartiklarna. Däremot är det viktigt att ta reda på vad krämerna innehåller då de kan ha blekningsmedel som ger ärr, missfärgning av huden och även kemisk skada. Det är dessutom inte garanterat att tatueringen försvinner utan endast blir blekare.

Sammanfattning 

För att sammanfatta allting så skyndar laserbehandlingen på kroppen att bryta ned bläcket i huden. Därför är processen högst individuellt beroende på kroppens välmående samt tatueringens egenskaper.